
Bayram tatlısı
Zeytinyağını iyice ısıtın, suyu ise ılık hale getirin. Un ve irmiği karıştırın ve bu karışımın üzerine yavaş yavaş zeytinyağını ekleyin. Zeytinyağını eklerken un ve irmik harcını hızlı bir şekilde karıştırın, böylece irmiğin yanması engellenmiş olur. Ilık suyun içerisinde mahlebi ezin ve mahlep içeren suyu harca ekleyin.
Un ve irmik harcına su ve zeytinyağını ekledikten sonra yoğurmaya başlayın. Fazla yoğurmayın, biraz yoğurduktan sonra soğuması için dinlenmeye bırakın. Harcın üzerini kapatıp 20-30 dakika dinlendirin.
Toz şeker inceliğinde çekilmiş Antep fıstığına pudra şekerini ve hazır gerebiç baharatını da ekleyip gerebicin içini hazırlayın. Daha sonra gerebiç hamurunu içli köfte gibi ince bir şekilde elde açın, içerisine fıstıklı harcı koyup kapatın. Top haline gelmiş gerebiç hamurunu kalıba yerleştirip altını düzleyin. Daha sonra kalıbı sert bir zemine vurarak gerebiç hamurunu kalıptan çıkarın ve tepsiye yerleştirin. Bu şekilde yaptığınız bütün gerebiç hamurlarını tepsiye dizin.
Tepsiyi fırına gönderin. Kilis'te fırıncılar tepsi/tavalara dizilmiş gerebiçleri pişirirler. Evde yaparsanız, önceden ısıtılımış fırında gerebiçleri 250 derecede 15 dakika pişirmeniz gerekir.
Zeytinyağı ısınınca içerisine bir parça ekmek atın, bu onun acısını alacaktır.
Gerebici cevizli yapacaksanız, gerebiç içine pudra şekerini 1 kg yerine 800 gr koyun çünkü fıstıklı gerebiç daha çok şeker alır. Fıstıklı gerebiçten farklı olarak cevizli gerebiçte ceviz toz haline getirilmez, genellikle küçük parçalar olacak şekilde doğranır. Fıstıklı gerebiç için de toz fıstık yerine parça fıstık kullanmak mümkün olmakla beraber, genellikle toz halinde olması tercih edilir.
Gerebiç kalıbını kullanmazdan önce iyice yağlayınız.